- Den som har mest utrustning
- Den som Känner rätt folk
- Den som tar de största antalet fiskar.
- Den som tar de tyngsta fiskarna.
- Den som kastar längst
- Den som får de starkaste arterna
- Den som fångar de ädlaste arterna
- Den som lurar de svåraste individerna
- Den som kan alla insekters latinska namn
Hej FlugfiskeVänner !
Här nedan kommer en berättelse/förklaring på hur man kan gå tillväga för att bli en mer "naturlig flugfiskare".
Vem är en duktig flugfiskare ?
Eller kanske rentav , Den som tar hänsyn till sina fiskevänner och naturen genom att lämna tillbaka fiskevattnet i samma skick som han fann det.
Det jag nämner ovan är olika faser i min egen utvecklingsstege genom åren.
Innehållande vad det gäller mina fisketekniker, tillsammans med de etiska reglerna. Den känner också vid de flesta andra sportfiskares stadier. Många stannar vid något av ovan nämnda punkter på sin utvecklingsresa som sportfiskare. Den sista punkten blir oftast förbisedd till allas våran nackdel. När majoriteten parkerar kvar på fel positioner blir vi alla lidande på flera sätt. Det finns inget fel i att befinna sig i något av de här stegen, bara man håller kvar ena foten i det sista steget. Det är en förutsättning för att alla ska ha möjligheten att uppleva ett utvecklande sportfiske.
Hur ska man då ta hänsyn till fisken i vattnet och fiskevännerna ?
Genom att inte fiska för ofta och mycket i ditt favoritvatten. Beakta vattentemperaturen (över 18 grader är inte att rekommendera) fiska inte under värmeböljan i södra delarna av landet. Du måste låta fisken vila då och då den klarar inte av för många besökare. Fisken behöver sommarens kläckningar för att lägga på sig hull till nästkommande vinter. Tider med lugn och ro hjälper fisken att äta sig stor och stark.
Fiska hullinglöst och försök att välja fisk som du vet att du får upp efter att du har krokat fast den. Det är onödigt om den går fast i bottnen med fluga och tafs.
Drilla fisken så snabbt som möjligt , vid kroklossningen håller du fisken under vattnet så mycket som möjligt. Absolut inte ovan vattenytan för då kväver du fisken.
Om du tänker fotografera fisken låt då någon vara beredd med kamera så du kan lyfta upp fisken i någon sekund under fotograferings ögonblicket.
Det här är några grundläggande råd kring den praktiska biten vid återutsättning. Följer man dom blir det mångdubbelt fler stora fiskar i vattnet. Med fler fiskar i vattnet blir det mer fisketillfällen, dessa tillfällen ger sann fiskelycka åt alla.
Många fiskare älskar att tillaga sin fångst och kan göra det utan samvetskval om de anpassar fisket. Det är vid de stora fiskevattnen med god produktion och få besökare likt många Norrländska Harrälvar. Absolut inte ur bäckar och åar utan stora produktiva sjöar som skafferier.
Tänk på att du inte är ensam om att ta upp matfisk ur de flesta vattnen. Ring länsstyrelsen och fråga dom om ditt vattens beskattningsbara produktion = hur många kilo fisk tål mitt vatten att beskattas under ett år. Dela det på antalet besökare per år och låt dom ta upp en st 4-6hg fisk vardera. Du kommer att bli förvånad över siffrorna i 90% av vattnen du fiskar i.
EXEMPEL
Ett stycke skogså i sydsverige med moränmark barrskog och mossar. Det är ett relativt näringsfattigt vatten med en beskattningsbar produktion på 8-9kg per år och en 500st besökare per år. 8/500 = 0,016kg per capita och år.
Då förstår ni att det vattnet kan bara regleras med strikta NOKILLregler. Uttagen skulle annars märkas fort på fiskbeståndet. Turligt nog så är den fiskande skaran vid det här vattnet hyggligt folk som följer NOKILLreglerna.
Jag känner till andra vatten där den beskattningsbara produktionen är näst intill identisk. I dessa vatten finns inga NOKILLregler, där fångar man bara fisk i bäcköringstorlek.
Jämfört med det förstnämnda vattnet där medellängden ligger kring 33-36cm. Då förstår du vilket vatten jag vill tillbringa mina fiskestunder vid. Där kan fler få möjligheten att fånga en riktigt stor fisk.
Fiskementaliteten är här väldigt fin och det påverkar även besökarnas aktsamhet gentemot naturen.