Sportfiske för morgondagen

Den lilla föreningen med det stora innehållet
www.releasethefish.se

SFM logo och föreningsmärke

  Fiska hullinglöst och underlätta återutsättningen.

 • "En öring är alldeles för värdefull fisk för att bara fångas en gång", så låter flugfiskeoraklets Le Wulffs visdomsord.
 • Det hullinglösa fisket innebär att det är lättare att sätta en fångad fisk tillbaka i vattnet ; fiskaren - och - fisken slipper allt lirkande och eventuella operationer med kroklossare och tång. Ofta räcker det med att skaka lite på tafsen, ge löslina, och fisken är fri. Det är betydligt enklare och framförallt skonsammare mot fisken.

  I många vatten i USA är det förbjudet att behålla den fisk som fångas. Sk. No-kill vatten blir allt vanligare i hårt fiskade vatten och då är hullinglösa krokar ett bra alternativ för att undvika ofrivilliga avsteg från reglerna. Även utanför Usa blir fiske med hullinglösa krokar allt vanligare.

  Det har t.o.m nått Sverige med en koncentration till den södra delen av landet där No-kill är mer en regel än ett undantag. Skälen är densamma här som i utlandet : fiskaren vill kunna släppa tillbaka fisken så oskadd som möjligt och med en förhoppning om att få samma fisk att hugga igen vid ett senare tillfälle.

   

  Varför fiska hullinglöst?

  Jo, med dagens lätta flugfiskeutrustning och tunna tafsar , gör att det i mothugget blir svårare för krokspetsen att tränga in över hullingen , och träffar då krokspetsen ett hårt broskparti i fiskens mun är risken stor att krokspetsen inte får något fäste p.g.a det grova krokpartiet.

  Om man där istället nyper bort eller filar ned hullingen kommer man att märka att det är lättare att få fisken att fastna. (Kroken skall helst vara tunn och vass) Krokspetsen får inte lika stort motstånd, (mindre krokyta som skall få fäste, lättare att tränga igenom det hårda brosket).

  Resultatet kommer onekligen att bli över förväntan, mer fast fisk samtidigt mer skonsamt mot fisken vid återutsättning. Nog händer det att man förlorar fiskar; särskilt om man får slaklina. Men det är inte ofta, alltfler flugfiskare och alltfler metare - tävlingsmetare, inte minst - har kommit underfund med det.

  Ett modenyck tycker kanske någon. Snobberi säger andra. Jodå, visst finns det såna motiv; Vi vet ju alla att särskilt flugfiskare är extra lyhörda för det som modet föreskriver. Men det finns också ett långsiktig tänkande, morgondagens tänkande. En Återutsättning för morgondagen.

  Att fiska hullinglöst är inte snobberi , det är effektivare helt enkelt.

  Text :Sami Turan,

Fiskevård

Här hittar du mycket information om fiskevård.

Fotogalleri

(öppnas i nya fönster)
  an image

  Om vi alls skall ha något fiske kvar att prata om i framtiden glöm då bort alla bakåtsträvares ord och koncentrera dig på att bevara sportfiskets kvalitet.